FAQ

 

Kan je trouwen of partnerschap registeren buiten je woonplaats? Ja, dat kan in iedere gemeente in Nederland, ongeacht jullie woonplaats. 
 
Kan je op iedere locatie trouwen? Nee, in Nederland worden huwelijk voltrokken in een huis der gemeente. Dat kan een gemeentehuis zijn of een (eenmalig) aangewezen trouwlocatie. De regels die gemeenten hanteren voor het aanwijzen van unieke trouwlocaties lopen uit een. 
 
Waar kan je een partnerschap omzetten in een huwelijk? De omzetting kan uitsluitend plaats vinden in de gemeente waar het partnerschap is geregistreerd. 
 
Kan een ceremonieel huwelijk overal plaatsvinden? Ja,  herbevestiging van een gesloten huwelijk kan op iedere locatie plaatsvinden. Je kunt bijvoorbeeld een ceremonieel huwelijk overwegen als je droomlocatie niet haalbaar blijkt te zijn.   
 
Mag je een eigen trouwambtenaar meebrengen? Het verschilt per gemeente of een trouwambtenaar van buitenaf huwelijken mag sluiten.  
 
Hoe lang duurt een trouwceremonie? De lengte van de ceremonie hangt af van diverse factoren: Hoe lang staat de trouwzaal in een gemeentehuis ter beschikking? Wonen (jonge) kinderen de trouwceremonie bij? En natuurlijk jouw wensen! Tussen de 30 en 45 minuten komt veel voor.   
 
Toga, traditie of niet meer van deze tijd? Een toga past bij de gewichtigheid van het moment en maakt de trouwambtenaar een vertegenwoordiger van de wet. Toch mag jij in beginsel kiezen: Wil jij een toga dan trek ik die aan. Wil je liever ‘gewoon’ dan vraag ik naar de kledingvoorschriften en pas me daarbij aan. Helaas geven niet alle gemeenten die keuzevrijheid. 
 
Wat verlangt de wet van een trouwbelofte? “Neemt u aan tot uw echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden?” luidt de trouwvraag. Liever iets persoonlijks? Dan kan je bijvoorbeeld een (zelf geschreven) trouwbelofte voor lezen of uitspreken als bruggetje tussen het persoonlijke verhaal en het ja-woord of bij het wisselen van trouwringen. 
 
Junior Jurist heeft me gevraagd een artikel over trouwen te schrijven voor het tijdschrift Wet en recht. Dat vond ik een hele eer en leuk om te doen. In dit artikel, wat is geschreven voor de leerlingen van de basisschool, ga ik in alledaags taalgebruik in op de juridische aspecten van trouwen. Lezen? Raadpleeg www.juristenzo.nl